(NE)Aktuálně - rok 2007

  • 21.9. (1. den po festivalu) - Někdy příště
  • 20.9. (7. den) - Houston, chystej přistání.
  • 19.9. (6. den) - Největší zájem o výukové programy
  • 18.9. (5. den) - Jízda nekončí, tenhle ten vlak nikde nestaví...
  • 17.9. (4. den) - Otevřené včera uzavřeno, uzavřené dnes otevřeno
  • 16.9. (3. den) - Dnes ve Štruncových sadech
  • 15.9. (2. den) - Čekáme jen na Vás
  • 14.9. (1. den) - Vletěli jsme do toho po hlavě my i vy

    18:55 - Oni už tam zavřeli...

    říká nám pán u chodu do Jungmannovy ulice poté, co chceme zamknout už i tady. Věřil, že alespoň expozice v této budově budou ještě přístupné. Prý jde teprve teď z práce a rád by se podíval na výstavu. Bohužel festival vědy a techniky už je pro dnešek opravdu zavřený. Přijďte prosím zítra.

    18:23 - To už je konec?

    Na stánku Elektrické pohony a jejich navigace se pánové diví, že už je konec. Nechce se jim opustit své elektrické miláčky a zájem návštěvníků stále trvá.

    Končíme! Jdeme regenerovat síly na zítra!

    18:00 - Oficiálně končí první výstavní den

    Pomalu se loučíme s návštěvníky, budeme předávat vládu na expozicemi bezpečnostní agentuře a zabezpečovacím systémům. Ale je ještě jedno místo, kde to žije. Na náměstí Republiky právě začíná slavnostním nástupem Mistrovství republiky v požárním sportu. Detaily ve Fotogalerii.

    17:18 - Spor o oranžovou kalkulačku

    V rámci výstavy je možné vyhrát i oranžovou kalkulačku. Na první pohled se zdá být obyčejnou. Obdarovaný chlapeček však zjistil, že kromě běžných početních úkonů provádí i převody celé řady měrných jednotek. Jeho tatínek teď přemýšlí, za co by ji se synem vyměnil.

    17:13 - Mlžná komora

    Zbývá poslední necelá hodina k prohlídce Mlžné komory na stánku ČEZ, která na naši výstavu byla dovezena z ČVUT Praha. Neviditelné kosmické záření můžete ale vidět ještě během celého zítřejšího dne.

    16:48 - Znáte ATeam?

    Jedná se o skupinu uvnitř fakulty strojní ZČU, která se snaží spolupracovat s průmyslovým sektorem. Oni se podíleli na přípravě expozice S novými materiály by se Titanic nepotopil. Doporučujeme zajít si zkusit tvrdost různých materiálů nebo odhalit tajemství vlivu teploty na vlastnosti výrobků. Jen tak můžete zjistit, proč členové ATeamu nakupují sušenky po kilech a pak je rozlámané vkládají do igelitové tašky.

    Pokud vás zaujmou postery této expozice, můžete si je stáhnout: Co je tvrdost, Co je houževnatost, Co je metalografie.

    16:40 - Také my se hlásíme k celosvětové kampani

    Možná někteří s vás byly včera na koncertě v Inspiral klubu v Plzni na koncertě za záchranu přírody na Madagaskaru. Také Dny vědy a techniky se k této celosvětové kampani přidávají a to stánkem Zoologické zahrady, více zde.

    16:22 - Soutěž jen na vlastní nebezpečí

    Pro tatínky a dorostence je připravena na expozici Modely z přírodních materiálů jednoduchá poznávačka technických kapalin. Ačkoliv je soutěž jen na vlastní nebezpečí, postupně se jí zúčastňuje celkem dost dobrodruhů, kteří jsou ochotni podstoupit riziko přímého kontaktu např. s vyjetým olejem.

    16:16 - Návrat ze Dnů

    Na vlakovém nádraží sedí hlouček dětí. Z jejich živého povídání je patrné, že se vrací ze Dnů a sdělují si své zážitky. Někteří mají v rukách balíčky s malými palmičkami (semenáčky madagaskarských palem), plakáty savců, pexeso s plzeňskými památkami nebo jim visí mobil na šňůrce s logem univerzity. Odkud jsou a co se jim nejvíce líbilo? Přijeli z Plas a zaujal je především stánek s ornamentálními vzory. Jak překvapivé bylo pro ně spojení matematiky, umění a historie.

    16:08 - Tříletý Mareček řídí vlak

    Nástupiště 2A hlavního vlakového nádraží je věnováno tzv. Výstavě železniční techniky.

    Nejmladší generaci zajímají lokomotivy různého stáří a technického vybavení. V jedné sedí na sedačce hlavního stojvedoucího Marek P. a odmítá jít domů. Na prstech ukazuje, že jsou mu už tři roky, tudíž že na řízení lokomotivy má ten správný věk.

    Nejstarší generaci spíše potkáte v jednom z vagónů, kam jeden nadšený sběratel umístil naprosto unikátní výstavní exponáty ze své sbírky. Víte třeba, jak vypadalo původní plzeňské nádraží?

    16:05 - Děti učí dědečky

    Milý pohled na dvojici dětí ze ZŠ Štěnovice, která učí dva starší pány pracovat s interaktivní tabulí. Je patrné, že všichni jsou zabráni do této aktivity tak, že nevnímají okolí. Paní učitelka B. přivezla do Plzně malé velké profesionály.

    16:00 - Autogramiáda

    Na radnici probíhá autogramiáda reprezentantů ČR v požárním sportu, více na linku zde. Nezapomeňte, že v 18 hodin pak začíná na náměstí Republiky slavnostní zahájení Mistrovství republiky v tomto sportu poprvé pořádané v Plzni.

    15:42 - Pro neznalé - kdo je Karel Halíř

    Držitel letošní Ceny Mladý Sisyfos 2007 je ředitelem rokycanské hvězdárny.

    A za co byl školami nominován?

    Tak ochotného a nadšeného člověka potkáte málokdy. V jakoukoli dobu je ochoten s námi nocovat na hvězdárně, v případě nepříznivého počasí zajistí neméně zajímavý náhradní program, ochotně s námi tráví víkendy na hvězdárně a spousta dalšího. Je to osoba, která si Cenu plně zaslouží.

    A pokud učitelé a žáci říkají, že si Cenu zaslouží, potom ji musí dostat.

    15:35 - Živlové je název něčeho nebo někoho?

    Z Budějovic k nám letos paní učitelka Lenka S. přivezla studenty SPŠ stavební, aby zajistili expozici s názvem Živlové. Projev studentů na stánku je však natolik osobitý, že diváky nenechává v klidu. To jsou ti praví Živlové.

    15:22 - Odneste si domů katedrálu

    Mezi drobnými cenami, které si můžete z naší akce odnést, je i papírová skládanka Katedrály sv. Bartoloměje v Plzni. Vyhrát ji můžete za různé soutěže probíhající na stáncích. Stačí tedy málo a můžete si domů odnést model katedrály s největší kostelní věží v České republice (103m).

    14:59 - Kdo jsou vítězky Markéta a Bára?

    Obě držitelky Ceny Mladý Sisyfos 2007 Junior pravděpodobně znáte.

    Markéta je ta dívka s bublinou, jejíž fotografie zdobí plakáty polepené na tramvajích nebo obří billboardy. Ona je jeden ze symbolů loňského ročníku a díky Ceně i toho letošního.

    Bára vloni svítila na stánku v Plzni jako sluníčko, přednášela nám coby mladá kosmonautka, měla vstupy do rozhlasu. Letos ji přemohla horečka. Přesto alespoň na odpoledne do Plzně přijela. Aby převzala Cenu a alespoň chvíli zažila atmosféru coby vystavovatel.

    14:54 - Číslo 5 žije...

    ... a setkat se s ním můžete v Měšťanské besedě na stánku Elektronika všude kolem nás. Pro virtuální návštěvníky doporučujeme nahlédnout do Fotogalerie.

    14:50 - Orientační běh sadovým okruhem

    Jako nejvtipnější bude letos pravděpodobně vybrána expozice Geopárty. Geomatematici se např. spojili s Oddílem orientačního běhu Lokomotivy Plzeň a připravili ve Smetanových a Kopeckého sadech netradiční orienťák. Start a cíl je u stromu Glóbusovníku. Že nevíte o takovém stromě rostoucím v centru Plzně? On totiž rozkvétá jen jednou za rok - během Dnů vědy a techniky. Běžte ho proto co nejrychleji hledat.

    Nápověda: Stromem není ani Jedlička či Smrček (neplést se jménem hlavního organizátora expozice).

    14:00 - Aula plná k prasknutí ...

    ... protože se budou vyhlašovat Ceny i ceny. Věda a technika je součástí našich životů. Nástup robotů nenechá nikoho v klidu.

    Cena Mladý Sisyfos 2007 Junior

    Dvě nominované, dvě vyrovnané soupeřky. A vítězem se stává:

    Markéta Masopustová a Barbora Šrámková.

    Oběma velká gratulace.

    Cena Mladý Sisyfos 2007

    Sedm nominovaných. Ale vítězem může být opravdu jen jeden.

    Karel Halíř

    Gratulace míří do Rokycan.

    Heuréka, mladší kategorie, 1. místo

    Tým Gymnázia Plasy ve složení:

    • Vojtěch Procházka
    • Eliška Králová
    • Jiří Kožíšek
    • Martina Hladíková

    Heuréka, starší kategorie, 1. místo

    Tým VOŠ a SPŠE Plzeň ve složení:

    • Zuzana Majdišová
    • Lucie Konšťáková
    • Martin Hranička
    • Michal Timko

    Na úplný závěr se pan prorektor Horejc loučí s návštěvníky mottem akce: Lidi, pojďte si hrát.

    13:45 - Nejusměvavější, nejklidnější, nejjemnější, nejtrpělivější ...

    ... jsou slečny z výzkumného centra Fortech, které návštěvníkům vysvětlují, co přesně se děje při destrukčních materiálových zkouškách. Rajčaty po nás neházejí, jelikož počítačové zpracování samotného děje by bylo časově náročné. Ale z předtočených videosekvencí získáte maximum informací. Ze strany dětí je největší zájem o deformace mokré křídy nebo tvarování modelíny do formiček. I malý lis k tomu mohou návštěvníci použít.

    13:40 - Děkujeme za bábovku

    Manželé Šikovi z Plzně-Slovany nám přinesli k odpolední kávě domácí bábovku. Chutnala všem, nejvíce asi pánům od deskových her.

    13:25 - Kosmonavigátor chce každý

    Model oblíbený z různých interaktivních center nachází své zájemce i v Plzni. Jednoduchý princip skládání sil uvedený do praxe působí snad každému problémy. V loňském roce jste se s ním mohli setkat poprvé (viz Fotogalerie 2006, sekce Dílničky pro šikovné ručičky), v letošním roce ho hledejte ve větším provedení na stánku Astronomie pro každého.

    P.S. Počítejte s frontou.

    12:00 - Pan rektor na návštěvě

    Více jak hodinu ze svého plného diáře věnoval pan rektor Západočeské univerzity návštěvě festivalu. Ale i tak se mu nepodařilo navštívit úplně každý stánek. Pan rektor si např. zavzpomínal na svůj dětský telefon vyrobený z provázku a dvou obalů od konzerv. Svoji návštěvu zahájil na recepci v Jungmannově ulici a zakončil na stánku astronomie.

    11:40 - Plácačky na mouchy

    Kdo z nás do dnešního dne věděl, jak úžasná může být i pro dospělé desková hra, při které se používají plácačky na mouchy? Další zajímavé hry najdete v expozici Báječný svět herní plochy.

    11:30 - První výherce naší soutěže Tak neváhej a FOŤ

    Zatím jsme obdrželi pouze jednu fotku a čekáme tedy na další z Vás, triček máme dost. Vezměte foťák nebo mobil a přijďte se zeptat na recepci, co je třeba vyfotit. Po získání fotky obdržíte od nás tričko.

    11:20 - Slečny se šroubováky v rukách

    Na expozici s názvem Co je schováno v bedně se slečny se šroubováky v rukách statečně potýkají s nelehkým úkolem složit do funkčního stavu počítač, který si před chvílí samy rozebraly.

    11:10 - Papíry, papíry a zase papíry

    Po některých školách zůstává na chodnících neuvěřitelné množství nepořádku. Rychlá rota se musí snažit, aby se festival nestal festivalem nepořádku.

    Prosíme, udržujte čistotu!

    11:00 - Modely autíček se vydávají na trať

    Pod Divadlem začíná Vášeň pro rychlá kola. Nadšení je tak obrovské, že se ozývá pištění, výskot i nadšený potlesk. Je zcela jasné, že se z návštěvnického hlediska jedná o jednu z nejzajímavějších expozic.

    10:55 - Všude samé děti

    Stánky jsou v totálním obležení. Vystavovatelé se snaží každému zájemci věnovat, ale někdy to opravdu není možné. Např. do vlaku zajíždějícího do nádražního depa se musí stát fronta, vláček jezdí sem a tam.

    10:45 - Web vás zajímá

    Mezi dvanáctou a třináctou hodinou trhá web nový rekord. Z jednu hodinu bylo otevřeno neuvěřitelných 1424 našich webových stránek.

    P.S. Samozřejmě v tuto chvíli zatím vůbec netušíme, že web www.dnyvedy.cz byl dnes 9.(!!) nejsledovanějším webem ze sekce Věda a technika (9.764 prohlédnutých webových stran, 444 návštěvníků).

    10:40 - Vozíčkáři opravdu přijeli

    Celá výstava byla připravována jako bezbariérová. Jsme rádi, když mezi návštěvníky vidíme i vozíčkáře. Naše nepřímá výzva k jejich návštěvě Dnů vědy a techniky v Plzni nebyla zbytečná. Jupí!

    10:34 - Odneste si domů kousek Madagaskaru a tak pomůžete

    Stánek zoologické a botanické zahrady města Plzně najdete u telefonních budek pod padajícími kaštany v Kopeckého sadech. Kolemjdoucím návštěvníkům jsou nabízeny informace nejen o samotné zahradě, ale především o probíhající celoevropské kampani Arovako i Madagasikara - chraňme Madagaskar. Dojděte si tam např. vyplnit malgašské testíky nebo poznávat koření. Vám, kterým není lhostejné, co se na Madagaskaru děje, si můžete odnést semenáčky madagaskarských palem, knížky nebo trička a svým počinem tak přispět na 20 záchranných projektů přímo tam.

    10:05 - Kameraman televize Prima v obležení

    Mladé návštěvnice nechtějí pustit kameramana televize Prima dříve, než je nafilmuje. Teprve po natočení krásných slečen zbývá na pásku místo pro vědu.

    10:00 - 1200 svíček!

    Neuvěřitelný zájem o naši výstavu. Za jednu jedinou hodinu bylo v pracovní dílně na stánku Modely z přírodních materiálů vyrobeno 1 200 svíček. Fotografie k celé expozici i výrobě svíček naleznete ve Fotogalerii.

    9:35 - Indicie rozmístěné po městě

    Možná i vás nesoutěživé zajímá, kam se vypravují naši soutěžící hledat indicie: Smetanovy sady (katedra matematiky), Kopeckého sady (katedra technické výchovy a katedra technologie obrábění), Šafaříkovy sady (katedra obecné fyziky), Měšťanská beseda (katedra mechaniky), Jungmannova ulice (katedra energetických strojů a zařízení, katedra informatiky, katedra chemie, Mladý Sisyfos). Přidáte-li k tomu domácí úkol, můžete každé družstvo získat až deset indicií.

    9:30 - Soutěž Heuréka začíná

    Další a další zájemci se chtějí na soutěž dodatečně přihlásit. Není to možné, registrace byla ukončena v pondělí 10.9. A tak nastupuje do řady 31 žáků a studentů, vždy jeden z každého družstva. V ruce drží obálku se zadáním soutěže. Na pokyn je tady oficiální začátek soutěže. Někteří soutěžící hned vybíhají hledat po městě indicie, jiní si sedají, aby se nejdříve poradili o zvolené strategii.

    9:25 - Zábavná chemie po prvním cyklu

    Po loňských zkušenostech stánek Zábavné chemie musí být pod zámkem. Vstup je velmi přísně střežen. Může jen ten, kdo se přes web přihlásil a zaregistroval. Právě končí návštěva třídy paní učitelky Krůsové z Mikulášského gymnázia.

    Kdo má zájem o návštěvu tohoto stánku a nepřihlásil se, má šanci dnes odpoledne a zítra celý den.

    9:00 - Nástup družstev

    Dveře výstavní části festivalu se otevírají.

    Nejvíce na místo setkání pospíchají soutěžní družstva. Sraz v aule nechce nikdo promeškat. Proto je možné vidět raketový nástup více jak 120 dětí, kteří proletí vchodem do Jungmannky tak, že silní hoši z Rychlé roty musí bránit vlastními těly před vysklením vchodové dveře.

    8:46 - První návštěvníci se dobývají do expozic

    Trpělivost růže přináší. Přesto je třeba zásahů Rychlé roty, aby ubránila vstupy do festivalových budov před natěšenými návštěvníky. Nedá se nic dělat, na začátek si musí počkat každý. Vydržte, ještě čtvrt hodiny.

    8:30 - Produkce už v klidu sedí u kávy

    Když jedni končí (produkce), jiní jsou stále v jednom kole a ladí poslední detaily. Zatímco Živlové a Zábavná chemie už jsou tak zvaně vysmátí, Ornamenty všude kolem nás i Počítačové obrazy si ještě hrají s výzdobou (letos se bude těžko vybírat nejlépe graficky ztvárněný stánek). Levitující vlak ještě nepřijel.

    8:30 - Trénink družstev Mistrovství republiky začíná

    Mistrovství republiky bylo zahájeno svojí přípravnou částí ve Štruncových sadech. Začínajícím družstvem je tým Karlovarského kraje.

    8:00 - Nástup Rychlé roty

    Jedno svítící žluté sluníčko vedle druhého.

    Na tričkách trojbarevné písmeno Y v logu akce. Rychlá rota má svůj slogan vycházející z tohoto symbolu:

    __________________________

    Nestůj jako tvrdé Y

    a vrhni se do vědy.

    __________________________

    7:23 - Na Geopárty musí být pohoda

    Sice tady vládne čilý ruch, stěhují se panely, vylepují se na ně výstava lživých map, avšak pohodu poznáte na první pohled. Pravděpodobně se bude letos jednat o jedinou expozici, která bude mít svoje vlastní křesílka a stoleček. Jako doma v obýváku u televize. I nohy na stůl si můžete hodit. Ale aby nedošlo k omylu - pohodové prostředí není určeno pro vystavovatele. Je to místo pro odložené rodiče.

    7:02 - Drobná usměvavá dívenka ...

    ... stojící na rohu Jungmannovy ulice a Kopeckého sadů je Klára J., šéfka expozice centra Fortech. Vyčkává auto svého kolegy, který přiveze nejdražší část jejich stánku - vysokorychlostní kameru.

    6:45 - Avie SOUE před Brankou

    Stánek Světa energie má letos netradiční tvar. Kdo ještě neviděl, musí určitě přijít. Při vzpomínce na loňské problémy raději rychle ověřujeme, kdy bude natažen zdroj elektrické energie. Prodlužovačky se zrovna rozmotávají, do půl hodiny bude stánek nabit elektřinou shora dolů, zprava doleva.

    6:38 - Ani Měšťanská Beseda není prázdná

    Je tady jediný člověk - Petr W. Připravuje grafickou výzdobu stánku.

    6:30 - Zkušenost se nezapře

    Je radost sledovat studenty z gymnázia ze Stříbra při vybalování exponátů. Včera přijeli s batohy na zádech, jako by vyrazili jen na malý školní výlet. Jako zkušení vystavovatelé z podobných akcí realizovaných v jiných částech republiky i ze zahraničí má každá věc své místo, žádný volný prostor v krabicích není. Člověk se nestačí divit, jak tu hromadu věcí dopravili do Plzně. Kdo umí, ten umí.

    6:25 - Na stánku Zábavné fyziky živý ruch

    Pod Muzeem je rušno. Expozice Zábavné fyziky se začíná vytvářet k obrazu svých tvůrců. První ranní odvoz z Klatovské přijíždí před fontánu. Ale je třeba cestu zopakovat ještě několikrát. Zaplnit pět stanů exponáty není žádná legrace.

    6:05 - První vystavovatelé na místě

    Expozice v budovách jsou připraveny z předchozích dnů. Budování těch venkovních však může začít až ráno. Během večera a noci totiž probíhalo zavážení stanů a vybavení. Pod skvělou taktovkou hlavního produkčního Tomáše L. zbývá ráno jen navézt dataprojektory, plátna a natáhnout elektriku do venkovních expozic. Aleš K. jako sám voják v poli roznáší po expozici KAT stoly, židličky, lavičky. Jako vždy s úsměvem a dobrou náladou.

    0:06 - Nezačínáme dobře

    Na festivalový telefon přichází sms zpráva od pana Vacka z Tábora. Převrhl na sebe nádobu plnou horké vody a má opařeniny po značné části těla. Expozice Parakola bude letos prázdná. Mrzí nás to, ale co se dá dělat. Hlavně, aby dvouměsíční rekonvalescence pana Vacka proběhla bez dalších komplikací.

    Do Tábora posíláme katalog, tričko a hlavně mooooooooc přáníček brzkého uzdravení.

  • 13.9. (-1 den) - Loučíme se a předáváme štafetu jiným.
  • 12.9. (-2 dny) - Pozor, překvapení: Další nový web!
  • 11.9. (-3 dny) - První Ceny znají svoje držitele. Znáte je i vy?
  • 10.9. (-4 dny) - Další spolupráce univerzity + střední školy + mládežnického klubu.
  • 09.9. (-5 dní) - Tisková zpráva a co v ní chybí.
  • 08.9. (-6 dní) - Chcete-li nás, podpořte projekt "Dnů" v Občanské Volbě.
  • 07.9. (-7 dní) - I návštěvníci mají své termíny, které „hoří“.
  • 06.9. (-8 dní) - 684 registrovaných návštěvníků a spuštění virtuální recepce!
  • 05.9. (-9 dní) - Třešnička na dortu.
  • 04.9. (-10 dní) - Slyšíme se, Houston? Začínáme odpočítávat!
  • 03.9. (-11 dní) - Fandíte nám, fandíme vám.
  • 02.9. (-12 dní) - Zábava a poznávání i pro handicapované.
  • 01.9. (-13 dní) - Rychlá rota v nasazení.
  • 31.8. (-14 dní) - Soutěžím, soutěžíš, soutěžíme!
  • 30.8. (-15 dní) - Jak se registrovat?
  • 29.8. (-16 dní) - Buď vítán, kdo v dobrém přicházíš...
  • 28.8. (-17 dní) - Nedělají popularizaci jen sedm dní v roce
  • 27.8. (-18 dní) - Dětští vystavovatelé s podporou dospělých
  • 26.8. (-19 dní) - Přijede se podívat alespoň jeden ministr?
  • 25.8. (-20 dní) - Strojaři poprvé na scéně.
  • 24.8. (-21 dní) - Program Fakulty elektrotechnické ZČU.
  • 23.8. (-22 dní) - A s čím přicházejí FAVáci?
  • 22.8. (-23 dní) - Představujeme expozice Pedagogické fakulty ZČU.
  • 21.8. (-24 dní) - Úplně normální den? Úplně normální den.
  • 20.8. (-25 dní) - Nová verze webu.
  • 19.8. (-26 dní) - Kolik mají "Dny" organizátorů?
  • 18.8. (-27 dní) - Kolik budou mít "Dny" návštěvníků?
  • 17.8. (-28 dní) - Přijet do Plzně na více dní se vyplatí.
  • 16.8. (-29 dní) - Program akce finalizován.
  • 15.8. (-30 dní) - Projekt "Dny vědy a techniky v Plzni" postoupil do veřejného hlasování programu OBČANSKÁ VOLBA.
  • 14.8. (-31 dní) - Doména www.dnyvedy.cz se rozjela.
co se děje na ulici
co se děje na ulici
co se děje na ulici