(NE)Aktuálně - rok 2007

  • 21.9. (1. den po festivalu) - Někdy příště
  • 20.9. (7. den) - Houston, chystej přistání.
  • 19.9. (6. den) - Největší zájem o výukové programy
  • 18.9. (5. den) - Jízda nekončí, tenhle ten vlak nikde nestaví...
  • 17.9. (4. den) - Otevřené včera uzavřeno, uzavřené dnes otevřeno
  • 16.9. (3. den) - Dnes ve Štruncových sadech
  • 15.9. (2. den) - Čekáme jen na Vás

    23:18 - Zájem o fotografie

    Fotogalerie vás láká. I když bude za chvíli půlnoc, kolem třicítky z vás brouzdá po webu Dnů. Jelikož ještě řada fotografií je ve foťácích, současný stav není finální. Stejně jako stav aktualit posledních dvou dnů. Čas to byl tak hektický, že nebylo v našich silách vás podrobně průběžně informovat.

    21:45 - V ulicích není už po vědě ani památky

    Máme vše uklizeno. Poslední prvky výstavní části našeho festivalu jsou sbaleny, naloženy, odvezeny. V tuto chvíli můžeme říci, že první programová etapa Dnů vědy a techniky v Plzni je u svého konce. Ted už vás mohou těšit jen vzpomínky. Oživit si je můžete např. v naší Fotogalerii.

    20:02 - Web nejede

    Web i dnes láme rekordy. Např. mezi devátou a desátou hodinou ranní jste si zobrazili více jak 1 400 stránek. Po takovém náporu i web si chce na chvíli odpočinout. Kolem osmé večerní si proto na chvíli zdřímnul. Omlouváme se všem 25 právě přihlášeným návštěvníkům. Chyba nebyla na našem serveru, po pár minutách se web zase rozjíždí.

    19:00 - Bourání stanů

    Nástěnné panely i nábytek rozebrán a postupně odvážen. Za chvíli dojde k bourání stanů.

    18:25 - Prázdné expozice

    V expozicích už nic nezůstává. Poslední hloučky diskutujících organizátorů postávají před budovou v Jungmannově ulici. Že by se jim nechtělo domů? Únava sice láká do postelí, ale tady se už dělají plány do budoucnosti. Hovoří se o dalších chystaných popularizačních akcích pro vás, naše návštěvníky.

    18:00 - Poslední akce Rychlé roty

    Poslední akcí není společná fotografie, ale útok na odpadky. Kontroly úklidu probíhají v budovách i sadovém okruhu. Teprve pak šéf VVV povolí rozchod.

    17:35 - V herně se stále hraje

    Jako by se zde zastavil čas. Kolem už probíhá shon organizátorů. Jen v herně všichni v klidu sedí a hrají si. Návštěvníci i organizátoři.

    17:30 - Dalekohledy ještě v činnosti

    Také astronomové ještě diskutují se svými návštěvníky.

    17:22 - Přesun některých návštěvníků z ulic do budov

    Stanové expozice se již postupně balí do krabic a nakládají do aut, někteří návštěvníci stále věří, že v Měšťanské besedě a Jungmannově ulici ještě výstava pokračuje. Není tomu tak. I když je pravda, že dle plánu v půl šesté první naložené auto s exponáty katedry chemie a technické výchovy neodjede. Zájem návštěvníků o chemické pokusy trval do poslední chvíle.

    17:00 - Končíme výstavní část Dnů

    Jelikož druhý výstavní den je o hodinu kratší než ten první, v tento okamžik oficiálně končíme.

    16:05 - Muži v kutnách k nám také patří

    Začala poslední hodina, ve které můžete vidět procházet městem tzv. bratry cisterciány. Poznáte je jednoduše - jsou oděni v kutnách a patří k naší Rychlé Rotě. Jejich úkolem je zvát návštěvníky k prohlídce zajímavých prezentací a expozic konaných v sídle plzeňského územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v domě U Zlatého slunce (Prešovská 7).

    Studenti v kutnách se stali atrakcí Dnů, mnoho návštěvníků se s nimi fotografuje. Vždyť kde jinde můžete získat snímek se živým středověkým cisterciánem, který má na očích brýle Ray Ben.

    15:58 - Vodní rakety startují

    Expozice různých hejblat a pohyblivých mechanizmů u Branky je obohacena o vzrušující starty vodní rakety. Snad u rakety budeme moci předvídat dráhu jejího letu. V opačném případě se mějte na pozoru. Raketa je prostě raketa.

    15:23 - Strojaři se fakt rozjeli

    Tomu se říká raketový nástup na scénu. Někdo mohl včerejší neobyčejný zájem návštěvníků i médií o dvojici exponátů: Levitující vláček a Vizualizaci proudění považovat za náhodu. Dnešek však pokračuje v podobném tempu. Nováčci na Dnech, katedra konstruování strojů i katedra energetických strojů a zařízení ZČU, vzali svoji premiéru vážně. Nenechte si ujít jejich expozice v Kopeckého sadech a Jungmannově ulici.

    15:12 - Inteligentní plastelína

    Řada organizátorů se uklidňuje mačkáním, natahováním a trháním Inteligentní plastelíny v barvě oranžové. Úúúúúžasně uklidňující.

    13:15 - Zveřejnění výsledků soutěže Heuréka

    Včera ve 14 hodin proběhlo slavnostní vyhlašování výsledků soutěže Heuréka. Zde naše žluté hostesky rozdávaly i vytištěné správné řešení. Celkové zhodnocení soutěže včetně správného řešení a celkového pořadí můžete najít zde.

    13:00 - Druhý den rychlých kol začíná

    Právě začínají pod Divadlem svým druhým dnem ukázkové jízdy čtyřiceti nejrůznějších rychle jezdících, svítících a blikajících autíček. Nezapomeňte se na modely podívat i zblízka. Jsou totiž doplněny spoustou detailů od krabičky cigaret na palubní desce po nejrůznější tuning.

    12:45 - Gigantická žárovka

    Na lavičce v parku malý kluk s vyvalenýma očima nadšeně vypráví o staré obrovské žárovce. Že nevíte, o co jde?

    Jak jsme se již zmiňovali, v Domě U Zlatého slunce probíhá výstava historické elektroinstalace zámku Horšovský Týn. Představeny jsou opravdické Edisonovy žárovky (zvané edisonovky či edisonky) a také POZOR jeden unikát:

    Gigantická asi půl metru široká žárovka, téměř třicet let stará, která sloužila jako vysoce výkonné osvětlení např. pro potřeby divadel.

    12:37 - Počítačové obrazy pro psy

    Na stánku Počítačové obrazy jsou připraveny expozice nejen pro pány a pro dámy, ale i pro jejich psí miláčky. Proto neváhejte expozici navštívit např. během venčení svého miláčka.

    11:20 - Hledám atomovou bombu

    Na recepci přišel jeden návštěvník naší akce se slovy: Hledám atomovou bombu, kde je, už jsem nachodil 20 kilometrů a pořád jí nemohu najít. Pokud ji hledáte také, pak jste na naší výstavě špatně. Nemáme tady bombu, ale jen její model - zamiřte do stánku Zábavné fyziky.

    11:08 - Plasy v Plzni? Není to nesmysl?

    Město Plasy se může pochlubit minulostí spjatou s vědou, vzdělaností i technikou, byla by proto škoda, kdyby během Dnů vědy a techniky v Plzni nedostali příležitost představit tuto možná méně známou avšak bohatou stránku ze své historie.

    Přijďte do expozice Z Plas až do vesmíru a další projekce, kde se dozvíte o tom, že chlapec z Plaska, geniální technik, mohl doletět až do vesmíru, seznámíte se s krásou i slavnou minulostí tzv. plaské litiny a představí se rovněž muzeum borové smoly.

    Správa kláštera Plasy zase nabízí expozici Vodní svět kláštera v Plasích. S úžasem zjistíte, jak unikátní vodní a vzdušníkový systémem kláštera se nachází v jeho podzemní části.

    10:36 - Soutěže na stánku u Branky

    Stánek katedry technické výchovy ZČU nabízí několik soutěží či problémových úloh. První úkolem je zjistit, které technické předměty jsou ukryty v pytlících. Pozor, vystavovatelé se pokusili zkomplikovat soutěž několika netradičními předměty!

    Dalším úkolem je rozpoznávání zvuků nářadí a nástrojů. To už není tak jednoduché, proto pro naše nejmenší návštěvníky jsou připravené i zvuky domácích zvířat.

    V soutěži Co je to? máte poznat některé speciální předměty a nástroje. Výběr máte ze čtyř možností. Donesly se nám však informace, že některým soutěžícím dokonce ani tyto čtyři možnosti nestačily.

    10:13 - Obsáhlý katalog akce

    Při náhodných setkáních s vámi vidíme, že si sebou nosíte katalog naší akce vytištěný ze stránek zde. Udivuje vás jeho obsáhlost související s tím, že v něm prezentujeme každý ze sedmdesátky programů Dnů vědy a techniky v Plzni. Ano, souhlasíme s vámi, že není možné celou výstavu projít a vše si v klidu prohlédnout a vyzkoušet. Proto doporučujeme si svoji návštěvu dobře naplánovat.

    10:00 - Máš mobil nebo fotoaparát - tak neváhej a FOŤ

    Pokud přinesete v mobilu nebo ve fotoaparátu fotografii našich stánků nebo nějaké akce ve stánku, pak získáte on nás tričko.

    9:57 - Mentos a Cola

    Asi znáte z videa (link zde) to úžasné spojení bonbónu Mentos a Coly Light. Nedoporučujeme pokus provádět doma v kuchyni. Jděte se raději podívat k fontáně před Muzeem. A deštníky s sebou!

    9:46 - Poroď si svého geomata

    Všimli jste se, že někteří kluci či muži nosí na tričku nalepenou malou zelenou cedulku s logem oddělení geomatiky FAV? Reální návštěvníci si mohou text přečíst nebo si podobnou cedulku obstarat. Pro virtuální návštěvníky podáváme vysvětlení: Jedná se o Akci Poroď si svého geomata:

    ________________________________________________________

    Upozornění pro odložené rodiče!!!

    Děti počaté v době konání Dnů vědy a techniky 2007 budou přijaty na obor Geomatika bez přijímacích zkoušek.

    ________________________________________________________

    Pokud správně počítáme, je to šance pro všechny děti narozené v období od 6. do 12. června 2008, kteří tudíž budou maturovat ve školním roce 2026/7.

    9:35 - Zábavná chemie dnes volně přístupná

    Kdo z vás se včera nedostal na kouzelnické show katedry chemie, má šanci dnes celý den vždy v celou hodinu. V případě shromáždění většího počtu zájemců i častěji.

    Expozice má svoji letošní hvězdu - studenta s mikrofonem, který láme srdce nejedné slečně či dámě.

    9:26 - Historický unikát: Edisonova žárovka v Plzni

    Zámek Horšovský Týn rozzářilo počátkem 20. století elektrické světlo. Artefakty původní instalace včetně funkčních Edisonových žárovek si mohou návštěvníci prohlédnout i během běžných prohlídek zámku:

    • buď v tzv. malé jídelně zámku
    • nebo v kočárovně, kde lze spatřit i původní vypínače a kabeláž.

    Během Dnů však nemusíte jezdit do Týna. Původní Edisonovy žárovky si můžete prohlédnout v plzeňském sídle Národního památkového ústavu v domě U Zlatého slunce v Prešovské ulici, více informací na linku zde.

    9:19 - Kaštany

    Příroda se připravuje na podzim, Barča z Rychlé roty přinesla kaštany ze sadů.

    9:15 - Keramické dílna

    Pozor, několikrát denně máte možnost navrhnout a vlastníma rukama vyrobit model z keramické hlíny nebo svíčku z včelího vosku. Že nevíte kde? Na jednom stánku poblíž Branky - hledejte!

    9:00 - Brrr to je zima

    Je nám zima, ale jsme připravení! Sluníčko svítí, ale nezapomeňte na dobré oblečení. Počasí je objednané slunečné, ale přesto po ránu je již chladno. Usměvavé dámy u expozice Geopárty si proto raději vzaly na sebe teplé bundy.

    8:55 - Už jsou tady!

    Ještě není ani 9:00 a první návštěvníci přicházejí. Tudíž druhý den výstavy Dny vědy a techniky otevíráme dříve. Náš návštěvník, náš pán.

  • 14.9. (1. den) - Vletěli jsme do toho po hlavě my i vy
  • 13.9. (-1 den) - Loučíme se a předáváme štafetu jiným.
  • 12.9. (-2 dny) - Pozor, překvapení: Další nový web!
  • 11.9. (-3 dny) - První Ceny znají svoje držitele. Znáte je i vy?
  • 10.9. (-4 dny) - Další spolupráce univerzity + střední školy + mládežnického klubu.
  • 09.9. (-5 dní) - Tisková zpráva a co v ní chybí.
  • 08.9. (-6 dní) - Chcete-li nás, podpořte projekt "Dnů" v Občanské Volbě.
  • 07.9. (-7 dní) - I návštěvníci mají své termíny, které „hoří“.
  • 06.9. (-8 dní) - 684 registrovaných návštěvníků a spuštění virtuální recepce!
  • 05.9. (-9 dní) - Třešnička na dortu.
  • 04.9. (-10 dní) - Slyšíme se, Houston? Začínáme odpočítávat!
  • 03.9. (-11 dní) - Fandíte nám, fandíme vám.
  • 02.9. (-12 dní) - Zábava a poznávání i pro handicapované.
  • 01.9. (-13 dní) - Rychlá rota v nasazení.
  • 31.8. (-14 dní) - Soutěžím, soutěžíš, soutěžíme!
  • 30.8. (-15 dní) - Jak se registrovat?
  • 29.8. (-16 dní) - Buď vítán, kdo v dobrém přicházíš...
  • 28.8. (-17 dní) - Nedělají popularizaci jen sedm dní v roce
  • 27.8. (-18 dní) - Dětští vystavovatelé s podporou dospělých
  • 26.8. (-19 dní) - Přijede se podívat alespoň jeden ministr?
  • 25.8. (-20 dní) - Strojaři poprvé na scéně.
  • 24.8. (-21 dní) - Program Fakulty elektrotechnické ZČU.
  • 23.8. (-22 dní) - A s čím přicházejí FAVáci?
  • 22.8. (-23 dní) - Představujeme expozice Pedagogické fakulty ZČU.
  • 21.8. (-24 dní) - Úplně normální den? Úplně normální den.
  • 20.8. (-25 dní) - Nová verze webu.
  • 19.8. (-26 dní) - Kolik mají "Dny" organizátorů?
  • 18.8. (-27 dní) - Kolik budou mít "Dny" návštěvníků?
  • 17.8. (-28 dní) - Přijet do Plzně na více dní se vyplatí.
  • 16.8. (-29 dní) - Program akce finalizován.
  • 15.8. (-30 dní) - Projekt "Dny vědy a techniky v Plzni" postoupil do veřejného hlasování programu OBČANSKÁ VOLBA.
  • 14.8. (-31 dní) - Doména www.dnyvedy.cz se rozjela.
co se děje na ulici
co se děje na ulici
co se děje na ulici