RSS  YouTube 

Laboratoř vysokého napětí a pracoviště EMC

Pořadatel:Katedra elektroenergetiky a ekologie, ZČU
Místo:Západočeská univerzita, Univerzitní 22 a 26
U registrovaných akcí získáte informace o místě setkání prostřednictvím e-mailu s potvrzením o úspěšné registraci. V případě problémů či dotazů nás, prosím, kontaktujte na e-mail dnyvedy@rek.zcu.cz.
Vhodné pro:mládež a dospělé
Termíny:
  • 10.09. 10:00-10:40 už se nelze registrovat
  • 12.09. 10:00-10:40 už se nelze registrovat

Laboratoř VN je vybavena zdrojem střídavého napětí 620 kV, osmistupňovým generátorem Haefely pro generování atmosférických napěťových impulzů 600 kV s energií 4 kJ a některými dalšími menšími zdroji. Záznam a analýza výbojové činnosti jsou umožněny digitálním měřicím systémem firmy Power Diagnostix Systems a osciloskopem LeCroy.

Laboratoř dlouhodobě spolupracuje s vysokonapěťovou laboratoří ETD Transformátory na diagnostice výkonových transformátorů. Spolupráce zahrnuje především modelová měření a výzkum fenoménu částečných výbojů a dále výzkum možností využití akustických metod v diagnostice izolačních systémů transformátorů při střídavém i impulzním namáhání.

Další řešené projekty se zaměřují na problematiku provozu energetických zařízení (analýza příčin poruch přístrojových transformátorů napětí, pravidelné sledování stavu izolace měničů PTP a PTN 110 kV, experimentální ověřování parametrů izolace vodičů firmy PIRELLI a simulace chování vodiče za situace blízké podmínkám v době poruchy) nebo na obor trakce (diagnostika přepojovače pro lokomotivy firmy Mitsubishi Electric).

Experimentální diagnostické pracoviště elektromagnetické kompatibility (EMC): Na FEL ZČU bylo postupně vytvořeno špičkové pracoviště pro diagnostickou činnost v oblasti elektromagnetické kompatibility. Pracoviště je vybaveno měřicí technikou pro nejvyhledávanější testování odolnosti a měření emitovaného rušení elektrických zařízení určených pro použití v energetice, dopravní technice, strojírenství a spotřební elektrotechnice. Pracoviště disponuje bezodrazovou třímetrovou komorou umožňující práci s vysokofrekvenčními signály až do 18 GHz. Předností pracoviště je mezinárodní akreditace cca 20 diagnostických postupů.

Na pracovišti se řeší například analýza elektromagnetické kompatibility řídicích systémů elektráren, včetně jaderných, konstrukční a softwarová opatření zvyšující spolehlivost a bezpečnost těchto zařízení, analýza elektromagnetické kompatibility dopravních prostředků, kde zkušenosti získané při měření elektromagnetických emisí stacionárních zařízení umožnily provádět komplikovaná měření úrovně rušení kolových i kolejových dopravních prostředků.

Laboratoř se zabývá experimentálním ověřováním teoretických předpokladů a simulací provozních stavů v rané fázi vývoje zařízení s cílem minimalizovat cenu výrobku a dobu jeho vývoje.