RSS  YouTube 

Interaktivní výstava Dny vědy a techniky v Plzni 2012 je jedinečným projektem, který vznikl díky spolupráci Západočeské univerzity v Plzni a statutárního města Plzeň. Jedná se již o sedmý ročník úspěšné akce, díky níž se mohou malí i velcí návštěvníci seznámit nejen se základními přírodními zákony, ale i se složitými moderními přístroji či s výsledky výzkumných projektů z nejrůznějších vědních oborů.

Kořeny celé akce sahají do roku 2006, kdy se uskutečnil její první ročník. Tehdy ještě tato neobyčejná výstava nesla název Věda a technika v ulicích Plzně a jejím cílem byla propagace přírodních a technických věd. Postupem času však o účast na akci projevily zájem i další obory, a tak mají návštěvníci dnes možnost proniknout nejen do tajů věd přírodních a technických, ale také například do zdravotnictví apod.

Program výstavy je rozdělen do dvou částí. První část tvoří expozice situované do laboratoří v areálu univerzity. Zde mohou návštěvníci provádět různé pokusy a měření, vidět moderní techniku v akci nebo se zúčastnit speciálních kurzů a přednášek.

Druhá část výstavy je k vidění v centru Plzně. Pro návštěvníky je přímo v ulicích města, popřípadě v přilehlých budovách, připravena celá řada stanovišť, na kterých odborníci ze Západočeské univerzity a ze spřátelených organizací prezentují zajímavosti ze svých oborů.

Akce je vhodná pro skupiny i jednotlivce, pro děti i pro dospělé. Organizátoři dbají na to, aby si každý návštěvník přišel na své, a proto je nabídka expozic opravdu pestrá. Za zmínku také stojí, že vstup na veškeré akce v rámci Dnů vědy a techniky v Plzni je zdarma.

Cílem výstavy je vzbudit zájem veřejnosti o vědu a techniku a motivovat především mladší návštěvníky k jejímu studiu. Chceme dokázat, že věda není jen šedou teorií, ale může být i zábavnou hrou, která člověka dokáže pohltit. Protože věda nás baví.

Na inovaci expozic a exponátů přispěl projekt SPPVaV - Systematická podpora popularizace VaV ZČU CZ.1.07/2.3.00/35.0014.