Teorie velkého třesku není jen seriál 9.-14.9.2013, univerzitní kampus a centrum města Informace o akci

O akci

Dny vědy a techniky je tradiční interaktivní výstava, kterou letos již poosmé pořádá Západočeská univerzita v Plzni spolu se statutárním městem Plzeň a za více než vydatné podpory Plzeňského kraje. Tento festival vědy se stal během sedmi uplynulých let již tradiční akcí, bez níž si lze plzeňské září představit jen stěží.

Podobně jako v loňských ročnících i letos v polovině září věda a technika doslova zaplaví ulice Plzně. Těšit se můžete na šest dní nabitých jiskřivými experimenty, bublajícími kádinkami, blikajícími monitory, spalujícími lasery, virtuálními dvojníky a počítači, které si to s vámi nemilosrdně rozdají třeba na autodráze. Letos jsme si pro vás ale připravili i několik skutečných „lahůdek“. Budete si moci vyzkoušet 3D tiskárnu, prohlédnout si historický autobus, svézt se tramvají číslo 18 z roku 1899 a nad tím vším se bude majestátně vznášet obří vzducholoď.

Již tradičně je program akce rozdělen do dvou částí. Od pondělí do čtvrtka (9.–12. září) vás pozveme k nám do univerzitního kampusu na Borských polích. Během této první části vás necháme nahlédnout do našich laboratoří a do špičkových univerzitních pracovišť. Zde si můžete vyzkoušet různé pokusy a měření, vidět v akci nejmodernější přístroje nebo zúčastnit speciálních kurzů. Na druhou část akce v pátek a sobotu (13.–14. září) věda dorazí přímo do centra Plzně a přilehlých ulic. Vstup na veškeré akce je zdarma.

Stejně jako touha po poznání není omezená ani Dny vědy a techniky nemají žádné věkové omezení. Jistě si tam každý najde to, co ho zajímá. Naší snahou není pobavit vás na šest dní, ale zaujmout a pokud možno inspirovat k celoživotnímu zájmu o vědu a techniku. Přijďte se podívat, co zajímavého si pro vás odborníci nejen ze Západočeské univerzity v Plzni připravili. Přijďte a bavte se vědou!

Na inovaci expozic a exponátů přispěl projekt SPPVaV - Systematická podpora popularizace VaV ZČU CZ.1.07/2.3.00/35.0014.

Co uvidíte

Program

Partneři

VaV esf Plzen 2015 CEZ Plzensky kraj