Dny vědy a techniky v Plzni

Dny vědy a techniky v Plzni 2008 je akce pořádaná Západočeskou univerzitou v Plzni a statutárním městem Plzeň, která letos proběhne už potřetí.

Odborníci se zde snaží ukázat veřejnosti, že technické vědy, přírodní vědy, technika sama či jen exaktní uvažování jsou zajímavé, zábavné nebo přímo vzrušující. Nesouhlasíte? Připadá vám fyzika suchopárná, chemie nudná a matematika přímo odpudivá? Nu, jak se to vezme. Dívat se na cizokrajný film nebývá příliš zábavné, nerozumíme-li v daném jazyce ani slovo. Podobně nejnovější vědecký objev málokdy zaujme toho, kdo nehovoří jazykem vědy. Proto se na Dnech vědy a techniky snaží odborníci své vědění přeložit do běžného jazyka a ukázat z něj to nejzajímavější a nejkrásnější. Pokud někoho zaujmou natolik, že se bude chtít naučit jazyk vědy a "číst ji v originálu", splnili svůj cíl.

Dny vědy a techniky v Plzni 2008 budou mít dvě části. První proběhne od pondělí 15. do čtvrtka 18. září a bude určena zájemcům o konkrétní obory. Druhá pak proběhne v pátek 19. a sobotu 20. záři a bude určena široké veřejnosti. Povězme si nyní, co od obou částí můžete očekávat.

Začněme částí pro širokou veřejnost. V centru města se v pátek 19. září v 9.00 otevře několik desítek stanovišť, na kterých si odborníci ze Západočeské univerzity a spřátelených firem či organizací připravili na ukázku několik zajímavostí ze svých oborů. Na své si přijdou jak žáci základních a středních škol, tak dospělí s chutí poznávat něco nového. Pro žáky základních a středních škol je navíc na páteční dopoledne připravena tradiční soutěž, při které musí sami žáci na vybraných stanovištích něco zjistit, změřit, vyluštit a podobně.

Stanoviště budou otevřena až do 18.00, v sobotu pak od 9.00 do 17.00. Na co se můžete těšit?

Možná uvidíte perpetuum mobile. Uslyšíte, jak se dá kouzlit se zvukem. Ucítíte (i uvidíte) hadí kouzlo faraónů. Dozvíte se, proč je příroda barevná. Na vlastní oči uvidíte vítr, skutečnou levitaci, robota se žhavým železem, hvězdy, automobily bez řidiče i nejrůznější způsoby výroby elektřiny. Pocítíte, co se děje při autonehodě nebo po úderu mistra bojového umění. Budete překvapeni, kde všude lze najít počítače. Zjistíte, že hry jsou věda a věda je hra. Poučíte se o nových způsobech vyučování. A tak dále. Kompletní program najdete ZDE.

Některá zařízení jsou tak složitá, že je nelze přepravit z laboratoří na výstavu do centra města. Některé ukázky přímo vyžadují zvláštní laboratoř. Nevadí - máte-li o ně zájem, je právě pro vás připraven od pondělí 15. do čtvrtka 18. září zvláštní program. Některá pracoviště si připravila pro zájemce prohlídky laboratoří, kurzy, přednášky či jiné lahůdky. Zvláštní podmínky vyžadují zvláštní opatření, proto je nutné se na takovou akci na stránkách předem zdarma objednat.

A co můžete očekávat? Naučíte se například vytvořit jednoduchý prostorový obrázek, možná i hologram. Prohlédnete si zblízka chemickou, mechatronickou a energetickou laboratoř. Můžete zkusit ovládat počítač myšlenkami. Poznáte, co dokáže vysoké napětí, moderní motor, velký mikroskop nebo navigační systém GPS. Dozvíte se o pozadí vzniku map, historii technických památek, e-learningu a jiných zajímavých oblastech. A tak dále. Přečtěte si kompletní program a vyberte si. O tyto akce je velký zájem především ze strany základních a středních škol, ale vítáni jsou všichni zájemci.

Za zmínku také stojí, že všechny prohlídky, výstavy, semináře, kurzy a jíné akce Dnů vědy a techniky v Plzni 2008 jsou zdarma.

Jste-li jen trochu zvídaví, zajímá-li vás, jak fungují věci nebo příroda kolem, pokud si umíte hrát, nesmíte na Dnech vědy a techniky v Plzni 2008 chybět. Neláká vás to? Máte pocit, že věda je příliš složitá než aby byla zajímavá? To máte tak: vědci a technici jsou na tom podobně jako horolezci. Nejdřív je třeba trénovat na kopečku za humny, postupně si troufat na větší a méně probádané cíle a nakonec se pokusit zdolat velehoru. Pravda, na Annapurnu nevyleze každý. Ovšem pocit, že jste na vrcholu, za trénink a riziko neúspěchu rozhodně stojí. Přijďte se podívat, jak z vrcholu vypadá svět kolem nás!

co se děje na ulici
co se děje na ulici
co se děje na ulici