Dny vědy a techniky v Plzni

Dny vědy a techniky v Plzni 2008

Domníváme se, že není třeba detailně popisovat situaci v ČR se současným a pravděpodobně i budoucím nedostatkem pracovníků v oblasti vědy především v oborech technických a přírodovědných. Na veletrhu pracovních příležitostí pořádaném v dubnu 2008 na Západočeské univerzitě v Plzni se opět ukázalo, jak veliký je propad mezi poptávkou po vyškolených pracovnících z oblasti techniky a přírodních věd a možnostmi vysokých škol poptávku uspokojit. Ukazuje se, že příčin tohoto problému je mnoho a některé spolu vzájemně souvisejí:

  • nedostatek uchazečů o studium na vysokých školách technických a přírodovědných oborů pramenící z obav obtížnosti,
  • malé povědomí o vědě a technice mezi běžnou českou populací o jejím praktickém využití pro každodenní život,
  • neatraktivní "výuka věd" v rámci standardních školních systémů vzdělávání (ZŠ, SŠ, VOŠ),
  • chybějící těsná spolupráce škol a odborných pracovišť (průmyslových podniků, výzkumných středisek, ...) v oblasti popularizace vědy, techniky a výzkumu s důrazem na výchovu na ZŠ, SŠ a VOŠ,
  • malá informovanost rodičů o možnostech uplatnění po skončení studia.

Existuje celá řada celosvětových řešení tohoto problému, většinu z nich je možné zahrnout do oblasti popularizace a zatraktivnění. I v České republice jsou navrhovány a postupně realizovány různé formy popularizace především v oblasti vědy a techniky. V poslední době velmi pozitivně působí i aktivity společnosti Česká hlava v sdělovacích prostředcích. Prvkem, který však stále není v naší republice v plném měřítku používán, je prvek velkých festivalů vědy a techniky, při kterých se poznávání dostává blíže k veřejnosti. V České republice chybí i interaktivní "muzea" zaměřená na zpřístupňování principů vědy - v Plzni se proto připravuje Techmania Science Center (viz www.techmania.cz).

Dny vědy a techniky v Plzni 2008 navazují na úspěšné akce Věda a technika v ulicích Plzně 2006 a 2007. Doufáme, že Dny vědy a techniky v Plzni 2008, pořádané Západočeskou univerzitou v Plzni a statutárním městem Plzeň ve spolupráci Českou hlavou, s.r.o., skupinou ČEZ, Plzeňským krajem a Techmania science centrem, splní svůj cíl a přitáhnou k technickým a přírodním vědám nové zájemce.

co se děje na ulici
co se děje na ulici
co se děje na ulici