DNY VĚDY A TECHNIKY V PLZNI 12. - 17. 9. 2011
RSS  

Měření složek životního prostředí

Pořadatel:Katedra technologií a měření, ZČU
Místo:náměstí Republiky
Vhodné pro:všechny věkové kategorie
Termíny:
  • 16.09. 09:00-18:00
  • 17.09. 10:00-18:00

Složkami životního prostředí lze označit mnoho veličin. Tyto veličiny se bezprostředně dotýkají našeho každodenního života, mnohdy aniž bychom si to sami uvědomovali.

Naše expozice „Měření složek životního prostředí“ se zaměřuje na tři praktické příklady – tři různá měření fyzikálních veličin (měření hluku, měření osvětlení a měření pH). Ač zdánlivě tato měření působí nesourodě, jedná se o veličiny, se kterými člověk dnes a denně přichází do kontaktu v mnoha průmyslových i jiných běžných činnostech.

Vždyť například problematika hluku v dopravě, v průmyslových provozech a jiných oblastech je velmi často mediálně sledována a to nejen odbornou, ale i laickou veřejností. Rovněž tak rovnoměrnost, intenzita a jakost osvětlení pracovního prostředí je důležitým parametrem, který je především v průmyslových provozech monitorován. A jistě každého zajímá, jaké pH má voda v rybníku, ve kterém se chce vykoupat, nebo jaké pH má nápoj, který rád pije a určitě mnoho dalšího. My Vám pomocí moderních přístrojů ukážeme, jak se tyto veličiny dají měřit!