Laboratoř vysokého napětí a pracoviště EMC

Pořadatel:Katedra elektroenergetiky a ekologie, ZČU
Místo:
Vhodné pro:mládež a dospělé
Termíny:

    Vysokonapěťová zkušební laboratoř:

    V oboru vysokonapěťové techniky je činnost pracoviště zaměřena na výzkum a diagnostiku izolačních systémů vysokonapěťových zařízení zejména v souvislosti s výskytem různých typů výbojů a jejich vlivu na provoz a spolehlivost zařízení.

    Laboratoř je pro tyto účely vybavena zdrojem střídavého napětí 620 kV, osmistupňovým generátorem Haefely pro generování atmosférických napěťových impulzů 600 kV s energií 4 kJ a některými dalšími menšími zdroji.

    Záznam a analýza výbojové činnosti jsou umožněny digitálním měřicím systémem firmy Power Diagnostix Systems a osciloskopem LeCroy.

    Laboratoř dlouhodobě spolupracuje s vysokonapěťovou laboratoří ETD Transformátory na diagnostice výkonových transformátorů. Spolupráce zahrnuje především modelová měření a výzkum fenoménu částečných výbojů a dále výzkum možností využití akustických metod v diagnostice izolačních systémů transformátorů při střídavém i impulzním namáhání.

    Další řešené projekty se zaměřují na problematiku provozu energetických zařízení (analýza příčin poruch přístrojových transformátorů napětí, pravidelné sledování stavu izolace měničů PTP a PTN 110 kV, experimentální ověřování parametrů izolace vodičů firmy PIRELLI a simulace chování vodiče za situace blízké podmínkám v době poruchy) nebo na obor trakce (diagnostika přepojovače pro lokomotivy firmy Mitsubishi Electric).

    Experimentální diagnostické pracoviště elektromagnetické kompatibility (EMC):

    Na FEL ZČU bylo postupně vytvořeno špičkové pracoviště pro diagnostickou činnost v oblasti elektromagnetické kompatibility. Pracoviště je vybaveno měřicí technikou pro nejvyhledávanější testování odolnosti a měření emitovaného rušení elektrických zařízení určených pro použití v energetice, dopravní technice, strojírenství a spotřební elektrotechnice. Pracoviště disponuje bezodrazovou třímetrovou komorou umožňující práci s vysokofrekvenčními signály až do 18 GHz. Předností pracoviště je mezinárodní akreditace cca 20 diagnostických postupů.

    Na pracovišti se řeší například analýza elektromagnetické kompatibility řídicích systémů elektráren, včetně jaderných, konstrukční a softwarová opatření zvyšující spolehlivost a bezpečnost těchto zařízení, analýza elektromagnetické kompatibility dopravních prostředků, kde zkušenosti získané při měření elektromagnetických emisí stacionárních zařízení umožnily provádět komplikovaná měření úrovně rušení kolových i kolejových dopravních prostředků.

    Laboratoř se zabývá experimentálním ověřováním teoretických předpokladů a simulací provozních stavů v rané fázi vývoje zařízení s cílem minimalizovat cenu výrobku a dobu jeho vývoje.

    Fotogalerie